UI vs. UX Design: Invata diferenta - Xposed Agency

Tehnologii moderne

UI vs. UX Design: Invata diferenta

UI vs. UX | Xposed Agency

 

Ce este UX Design?

Proiectarea experientei utilizatorului (UX) este un concept complex, multidimensional, care incorporeaza o serie de discipline. Acestea includ interactiunea om-calculator, capacitatea de utilizare, designul vizual, arhitectura informatiilor si designul interactiunii.

Potrivit Oxford Journal „Interactiunile cu calculatoarele”, designul UX in afaceri se refera la imbunatatirea loialitatii si a satisfactiei clientilor prin usurinta de utilizare, utilitatea si placerea de a interactiona cu un anumit produs.

Practic, designul UX se refera la procesul de creare a produselor usor de utilizat, utilizatorilor fiindu-le usor sa interactioneze cu acestea. Prin imbunatatirea experientei de utilizare a produselor dvs., utilizatorii vor putea gasi valoare in ceea ce aveti de oferit. Acestea fiind spuse, nu exista o explicatie cuprinzatoare despre ce este proiectarea experientei utilizatorului.


Dar iata opinia unui expert.

Potrivit lui John-Amir Abbassi, cercetator UX la Facebook:

Proiectarea UX este o abordare a designului care are in vedere toate aspectele unui serviciu sau produs, avand in vedere utilizatorul. Acestea includ functia, frumusetea, accesibilitatea si capacitatea de utilizare a unui produs sau serviciu. De asemenea, include emotie si incantare, care nu sunt complet usor de proiectat.

Acesta este motivul pentru care UX cuprinde toate lucrurile care fac ca intreaga experienta a unui utilizator sa fie cea mai buna. Managerii de produse, cercetatorii utilizatori, arhitectii de informatii, strategii de continut si designeri de interactiuni colaboreaza impreuna pentru crearea de experiente exceptionale ale utilizatorilor.

Acum, sa vorbim despre interfata de utilizator.


Sa intelegem UI Design

In mod fundamental, designul interfetei utilizatorului este preocupat de elementele vizuale ale unei experiente sau ale unui produs. Acesta incorporeaza designul de text, imagini, butoane, pictograme, ecrane si toate celelalte experiente vizuale cu care un utilizator va percepe si interactiona. Desi suna simplu, companiile abordeaza designul UI in moduri diferite, dar cu acelasi obiectiv in minte.

Conform unui articol Wikipedia, obiectivul final al designului UI este de a face interactiunea utilizatorului cu un produs sau serviciu cat mai simplu si eficient. Designerii UI utilizeaza principiile designului centrat pe utilizator pentru a facilita utilizatorului indeplinirea obiectivelor.

Practic, este vorba de a face interactiunea cu un produs cat mai perfect posibil. Pentru a intelege mai bine designul interfetei utilizatorului, vom apela  la experti.

Ken Norton, partener la Google Ventures si fost manager de produse la Google, explica designul interfetei utilizator intr-un mod destul de simplu. Potrivit lui Ken, designul UI este centrat in jurul suprafetei unui produs, adica modul in care arata produsul si modul in care functioneaza. De asemenea, el afirma ca interfata de utilizator este doar o parte din calatoria unui utilizator.

Mai mult, Norton ne ofera o analogie simpla a restaurantului pentru a explica diferenta dintre UI si UX:

Interfata cu utilizatorul este scaunul, masa, sticla, farfuria si ustensilele, in timp ce UX cuprinde intreaga experienta, inclusiv serviciul, mancarea, muzica si parcarea.

Deoarece tehnologia evolueaza intr-un ritm extrem de rapid, trebuie sa ne gandim la largirea interfetei cu care interactioneaza utilizatorul. Potrivit Leah Kaufman, Senior UX Research Manager la Lenovo, tastaturile si mouse-urile nu mai sunt modalitatile implicite de interactiune cu o interfata.

Folosim telefoane pentru a glisa si atinge, in timp ce Kinect si Alexa ne recunosc gesturile, posturile si miscarea. Invatarea automata a adus si noi progrese, sistemele AI urmarind comportamentul nostru si reactionand in consecinta.


UX vs. UI Design in Web Development

Acum, ca am diferentiat (sper cu succes) UX de designul UI, sa aruncam o privire asupra modului in care acestea pot fi aplicate la cea mai populara tehnologie de astazi – un site web.


Website UX

Peter Molville, consilier pentru experienta utilizatorilor Fortune 500 a compilat urmatorii sapte factori care influenteaza experienta utilizatorului site-ului sau produsului dvs. Potrivit lui Peter, pentru a avea o experienta buna de utilizare, site-ul dvs. web trebuie sa fie:

 • Util – site-ul web trebuie sa aduca un beneficiu utilizatorilor sai. Daca site-ul dvs. web nu indeplineste aceasta conditie, deschideti calea catre concurentii dvs. pentru a fi depasit. Completati site-ul dvs. cu functii si continut util.
 • Utilizabil – Utilizatorii site-ului dvs. web trebuie sa poata naviga fara dificultati, distrageri sau probleme. Imbunatatiti-va designul cu zone de clicuri mari, spatii intuitive pentru clicuri etc.
 • Usor de gasit – Acest lucru inseamna ca site-ul dvs. web trebuie sa fie usor accesorizat de catre motoarele de cautare. Este strans legat de SEO si un UX bun asigura ca veti aparea in fata utilizatorilor dvs. in SERP-uri. Produsele si continutul dvs. trebuie sa fie usor de gasit. Adica: titlurile trebuie sa iasa in evidenta si aveti nevoie de navigare usoara, landing page-uri si servicii usor de localizat.
 • Credibil – ar trebui sa insuflati incredere utilizatorilor dvs. Puteti obtine acest lucru prin testimoniale, certificate, imagini ale echipei dvs., badge-uri de recunoastere a industriei etc.
 • Dezirabil – gandeste-te la Apple. Ei fac o treaba excelenta de a fi mai dezirabili decat alte marci.
 • Accesibil – site-ul dvs. trebuie sa fie usor accesibil de catre toate tipurile de utilizatori. Prin urmare, utilizatorii cu dizabilitati trebuie, de asemenea, sa poata accesa si utiliza site-ul dvs. web.
 • Valoros – Pentru a proiecta o experienta buna a utilizatorului, trebuie sa oferiti utilizatorilor valoare. Cand un utilizator ajunge pe site-ul dvs. web, asteapta ca valoarea sa fie imediat vizibila. Astfel veti converti utilizatorii in clienti fideli.

Cele mai bune practici Web UI

Fara o interfata de utilizator exceptionala, este posibil ca bugetul site-ului dvs. web sa fie irosit. Designul dvs. de interfata de utilizator trebuie sa fie curat, intuitiv si eficient. WordPress isi foloseste backend-ul ca UI, motiv pentru care dezvoltatorii si designerii trebuie sa creeze un tablou de bord functional, cu un UI performant si extrem de operativ.

Pentru a putea face acest lucru, profesionistii trebuie sa continue sa invete si sa ramana la curent cu toate cele mai bune practici WordPress, plugin-uri importante, teme eficiente etc. Exista site-uri web educationale care va ajuta cu probleme ce se invart in jurul WordPress si va pastreaza in bucle cand vine vorba de cele mai recente descoperiri in domeniul proiectarii si dezvoltarii web.

Dar ce constituie o interfata de utilizator intuitiva si interactiva? Un UI bun trebuie sa fie:

 • Intuitiv – site-ul web trebuie sa fie usor de utilizat. Utilizatorii se asteapta ca site-urile web si aplicatiile sa functioneze intr-un mod rational.
 • Coerent – comportamentul si designul ar trebui sa fie consecvent pe intregul site
 • Responsiv – Aspectul si designul site-ului web trebuie sa fie suficient de flexibile si functionale pentru a functiona fara probleme pe diferite tipuri de dispozitive.
 • Curat – Designul trebuie sa fie simplu si bine organizat.
 • Familiar – Modificarile in design nu ar trebui sa surprinda sau sa incurce utilizatorul.
 • Eficient – Acest lucru este esential, mai ales daca site-ul sau aplicatia web solicita utilizatorilor sa interactioneze cu ea pentru perioade indelungate de timp.
 • Elegant – Designul si aspectul trebuie sa fie placute din punct de vedere estetic.
 • Concentrat pe continut – Textul si imaginile sunt modalitati puternice de a adauga valoare UI-ului dvs., ceea ce la randul sau imbunatateste experienta utilizatorului.

Alege sa lucrezi cu noi pentru a iti creste business-ul. Oferim atat servicii Dezvoltare Aplicatii Mobile, Creare Site de Prezentare,  cat si de Creare Magazin Online.

Ideea ta conteaza